14 Şubat 2011 Pazartesi

At mı hadım ediyosunuz? İnsan lan!


Cinsel saldırı suçu ile çocuklara ve reşit olmayana tecavüzden yargılananların hadım edilmesini öngören tasarı TBMM’ye sunuldu.

Öncelikle duymamış ya da tam anlamamış kişiler için haber linkini verelim bir göz gezdirsinler buyrun.

Gündemde olan mevzu. Gazetelerde, haberlerde “Çocuk Tacirlerine Hadım Cezası” diye atılan başlıkları görmüşsünüzdür. Bazı kişiler için boş bir tartışma olarak görülen “Verin cezayı gitsin, kısasa kısas“ diyerek söylenen kişilerde mevcut fakat öyle kısasa kısas diyerek üstünkörü geçilecek bir konu değil.

» İlk olarak bu hadım denilen ve TBMM’ye sunulan bu yasanın Ceza mı? yoksa Tedavi mi? olduğunu anlamamız gerekiyor.

» Siyasiler ceza ve tedavi kelimelerini aynı cümlede kullanarak yasadan bahsediyorlar fakat bu iki kelime aynı anda anılamaz. Bu iki kelimenin anlamlarını verecek olursak;

* Ceza: Kamuyu rahatlamak amacıyla suçlunun özgürlüğünü kısıtlamak.

* Tedavi: Kişiyi rahatlatmak, iyileştirmektir.

Baktığımızda ceza verilirse kamu rahatlatılır kişi ise sıkıntıya sokulur ve bunun yanında tedavi yapılamaz çünkü sıkıntıya sokulan kişiyi rahatlatamazsınız rahatlatırsanız diğer yapılan iş ceza olmaz.

» Tedavi iyi, güzel, hoş.. dünyada yapılan bu tedaviyle suçlar %30 oranında azaltılıyor ve küçümsenecek bir oranda değil fakat daha uygun (tedavi mi ceza mı onuda anlamış değilim ama tedavi olarak değerlendirecek olursak) tedavi yöntemleri de var, iyileşme oranı da yüsek ve tedaviyle iyileştiği ve suç işlemeyecekleri yüksek oranda biliniyor.

BİLGİ: Kimyasal ilaçlarla tedavi 80 yıldır başka devletlerde uygulanıyor. Çek Cumhuriyeti toplam 300 kişiyi hadım eden ve dünyada başta gelen ülkelerden birisidir.

» Bu yöntemin iyi veya kötü tartışılacağı bir noktada Bu kimyasal uygulama kesilince cinsel organdaki ereksiyon belirli bir zaman aralığından sonra eski haline gelebiliyor. Bu da gönüllülük esas olan bu tedaviyi hasta olan kişinin yarıda kesmek istemesiyle eski haline gelebilecek olmasıdır. Bakınız İngilterede bu tedaviyi hasta kişilerin 3 de 2 si kabul ediyor ve kabul edenlerinde %50si ise tedaviyi yarıda kesiyor ve devam etmiyor. İyi yönüyle de geri dönüşümü olan bir tedavi ve pişman olma söz konusu değil.

» Bir diğer sorun ise bu tedaviyle hastanın iyileştiği ve hala suça meyilli olduğu tam olarak anlaşılmıyor. İyileştiğini ise tedaviden sonra hastaya bir çocuk resmi gösteriliyor ve penisindeki kana bakılıyor fakat o kişinin kanına bakıldığında sorun var ama suç işlemeye meyilli olmadığıda olabiliyor.

Kabuksuz Tosbağadan

» Türkiye’de daha tecavüz olayları polise ulaşmıyor ve suç bildirimiyle suç arasında korkunç fark olduğunuda göz önüne alırsak pek bir yararının olmayacağını düşünüyorum.(Fakat bu benim yorumum tabi beni kim dinler.)

» Açıkcası bu karar alınmadan önce tıbbi otoritelerle uzun soluklu görüşmeler yapılmasının ve yangından mal kaçırır gibi yasanın çıkmamasının gerektiğini düşünüyorum.

» Sert Başlık :)

Emre YORGANCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder